torsdag den 13. december 2012

Lusekatte til Luciadag d. 13 December

Med svensk, tysk og dansk arv, betyder det at vi kører med en enorm blanding af traditioner derhjemme. Især her i juletiden bliver det til en skøn blanding, med mange lækre bagværk og godter.

På søndag er det d. 13 December, det er Luciadag og det betyder at der skal bages lusekatte.
Jeg har bagt bollerne (næsten) hvert år til jul, og de hører bare December til.


(Oplægget her er oprindeligt fra 2012, men jeg følte at det var på sin plads med en opdatering)


Luciabrød
(Fra Boligliv 2011)
ca. 12-15 stk.

Ingredienser:

75 gr. smør
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1 tsk safrantråde & 1 tsk sukker
1 spsk kogende vand
1 æg
1 spsk sukker
500 gr mel

1 sammenpisket æg til pensling
evt. rosiner til pynt

Fremgangsmåde:
1. Smelt smørret over svag varme. Hæld mælk til det smeltede smør. 
2. Når blandingen er fingervarm, hældes det i en stor skål. Smuldr gæren i og rør til det er opløst.
3. Knus safrantrådende med 1 tsk. sukker, tilføj 1 spsk. kogende vand og opløs det heri.
4. Rør det i gær-blanding.
5. Tilføj sukker og æg og pisk det godt sammen.
6. Kom melet i og ælt til dejen er smidig, ca. 5 minutter hvis du bruger en standmixer med dejkrog.
7. Lad dejen hæve, tildækket et lunt sted i 1 time.

8. Vend dejen over på bordpladen, strøet med mel, del dejen i 12-15 stykker og rul dem til fingertykke pølser. Form dem til lucia boller - S formede boller.

9. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter. Tænd ovnen på 220 grader.
10. Pensl bollerne med sammenpisket æg og pynt dem evt. med rosiner.
11. Bag brødende i 12-15 minutter, indtil de tager farve og lyder hule når du banker på undersiden


Glædelig Lucia dag til dig


Ingen kommentarer:

Send en kommentar