tirsdag den 20. december 2016

Juleboller

Fire dage til jul, jeg kan næsten ikke tro det. Jeg har haft næsen begravet i bøgerne og min bachelor i denne måned, så det er meget begrænset hvad jeg har nået at bage i år. Men, lidt er det da blevet til. Lavede for nogle uger siden de her lækre juleboller, - de er inspireret af min kløben og fødselsdagsboller. Ekstra lækre med lidt marcipan i midten :-) Perfekte til eftermiddagskaffen, eller til julehyggen om aftenen.



Juleboller
(15 stk.)

Ingredienser:
4 spsk. vand
50 g gær
1 spsk. honning
100 g smør
2 dl minimælk
550 g hvedemel
1/2 tsk. kardemomme
1/2 tsk. ingefær
1/4 tsk. allehånde
1/2 tsk. salt
50 g tørrede tranebær
50 g tørret frugt (figen, aprikos, pomerans)
evt. 20 g marcipan

Til pensling: 1 sammenpisket æg



Fremgangsmåde:


    Smelt smør i en lille gryde.


      Hæld mælk i en lille skål, tilføj det smeltede smør.


        Opløs gær i vand i en stor skål. Når mælk/smør er afkølet (fingervarmt), tilføjes det, sammen med honning. 


          I en anden skål, rør mel, salt og krydderier sammen.


            Rør melet i væsken. Tilsæt tranebær og tørret frugt. Ælt - hvis den er for våd tilsættes lidt mere mel. Dejen skal være blød, men må ikke klistre på fingrene. Æltes i 5-10 minutter. 


              Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted. Lad den hæve i 30 min - 1 time.


                Slå dejen op, form 15 boller og lig dem på en bageplade beklædt med bagepapir. 
                Du kan evt. ligge lidt marcipan i midten af hver bollen.

                Lad dem efterhæve tildækket i ca. 1 times tid. Tænd ovnen på 200 C.


                  Pensl bollerne med sammenpisket æg, drys eventuelt med kanelsukker.


                    Bag i ovnen i 12-15 minutter, til de bliver gyldne. Køles af på en rist.

                    Smager bedst nybagte, kan med fordel fryses ned. 
                    Når de kommer direkte fra frost, så bliver de ligeså lækre igen efter en tur på brødristeren.

                    Ingen kommentarer:

                    Send en kommentar